Lokaal ondernemerschap.

U weet wel, vroeger. Toen kocht je brood bij de bakker, vlees bij de slager en groenten bij de groenteboer. Maar van deze winkels zijn er in de afgelopen jaren minder dan de helft overgebleven. Het schijnt wel dat bakkers en viswinkels nu in aantal stabiel blijven. Met als reden dat zij in staat zijn om een bepaald onderscheid te maken ten aanzien van het assortiment in de supermarkt. Ook supermarkten nemen af in aantal, maar de grootte per supermarkt neemt toe.

Is lokaal ondernemerschap dan voorgoed een ondergeschoven kindje geworden? Nee, gelukkig niet. Want veel van die supermarkten zijn ook winkels van lokale ondernemers. Of in ieder geval zelfstandige ondernemers. Want in supermarkt land bestaan er de zg. filialen (aangestuurd vanuit bijv. Zaandam en Veghel) en de franchisers. Afhankelijk van de winkelketen maken deze franchisers tussen de 30% en 80% uit van het totale winkelaanbod.

Maakt deze informatie wat uit? Ja. Want lokaal ondernemerschap heeft zo zijn voordelen. Een lokale ondernemer heeft meer binding met zijn eigen omgeving en kan beter inspelen op lokale wensen. Dat uit zich in enige assortiment vrijheid. Maar bijvoorbeeld ook in het sponsoren van lokale verenigingen. Je kunt je dus voorstellen dat je bestedingen aan de kassa van een franchise winkel eerder in je regionale economie worden geïnvesteerd dan wanneer je boodschappen doet bij een filiaal.

Kijk dus in je eigen gemeente eens om je heen hoe dat ter plekke met de supermarkten geregeld is. En als je lokaal ondernemerschap een warm hart toe draagt, maar dan ook qua boodschappen daarin een afweging.

6 comments on “Lokaal ondernemerschap.Add yours →

  1. Ik ben overigens groot fan van jullie maaltijden. Kon het laatst niet vinden en de medewerker wist ook niet waar de maaltijden lagen.

  2. Ben het wel eens hiermee. Maar het gemak dient de mens, nietwaar? Dus boodschappen bij de supermarkt ipv meerdere winkels te bezoeken is wel zo handig. En anders zou ik jullie verse maaltijden mis lopen 🙂 Heerlijk zijn ze, staan zeker twee per week op het menu. Wat mij betreft mag er vaker Indisch op het menu staan, daar zijn jullie echt meesters in! Hrgr. Fred – Nunspeet

  3. Een verhaal naar mijn hart. Ik ben groot voorstander van het lokaal kopen van niet alleen boodschappen maar ook andere items. Een goede prijs en kwaliteit telt uiteraard ook mee, maar de gun factor zeer zeker ook. Mijn boodschappen doe ik dan ook bij een zelfstandige ondernemer (in dit geval de Jumbo in Vathorst)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *