Op is op.

Het is soms even wennen. Want bij Michiels Maaltijd hanteren we het principe ‘op is op’. Dat klinkt misschien vreemd voor een bedrijf. Maar – zie ook de vorige colum – het is niet onze ambitie zo veel mogelijk maaltijden te maken. Wel om de best mogelijke maaltijd te maken.

Maar wat is de beste maaltijd? In dit geval is dat ook een maaltijd waarbij zo min mogelijk verspilling heeft plaats gevonden. Over het weggooien van eten valt veel te vertellen. Zie ook deze link. Maar bij de bereiding van onze maaltijden verspillen we bijna niets. En we voegen ook geen conserveringsmiddelen (kunstmatige e-nummers) toe om de houdbaarheid onnodig te verlengen. In overleg met de supermarkt bepalen we hoeveel maaltijden er in het schap komen te liggen. Het zou dan ongelooflijk jammer zijn als we te veel maken, zodat het alsnog wordt weggegooid.

Natuurlijk, als klant van een supermarkt wil je dat alles altijd beschikbaar is, als jij komt shoppen. En de supermarkt streeft natuurlijk naar een 100% beschikbaarheid. Voor cola, toiletpapier en diepvriesspinazie, ok. Maar voor verse producten moet de mindset toch echt om naar 2016. Duurzaam produceren betekent ook duurzaam inkopen. En als consument betekent dat dus dat je moet accepteren dat een vers product op kan zijn. Het alternatief is dat je genoegen moet nemen met onrijp fruit. Of met maaltijden zonder voorraad risico, die bol staan van de conserveringsmiddelen. Dus in het geval van Michiels Maaltijd: we leveren op woensdag de verse maaltijden af bij de supermarkt. En de maaltijd is een weekje houdbaar. Wil je dus niet misgrijpen, kom dan bijv. woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag shoppen. Daarna kan het voorkomen dat de maaltijden op zijn. En zo hoort dat ook. Kleine geruststelling: voor je het weet is het weer woensdag…  TIP: kun je pas later boodschappen doen, bel je lokale supermarkt dan op en vraag of ze een paar maaltijden voor je apart willen leggen, dat doen ze graag.

12 comments on “Op is op.Add yours →

  1. Beste Michiel,

    Hoe houden jullie de maaltijden een week lang vers?
    Als ik immers thuis wat maak kan ik dat ook geen week bewaren.

    Met vriendelijke groet,

    Bardette

    1. Hi Bardette, de maaltijden zeer hygienisch bereid, vervolgens binnen 2 uur teruggekoeld tot 3 graden Celcius en daarna worden ze MAP verpakt. Dat betekent ‘modified atmosphere’. Wat is dat? Eerst wordt het gerecht vacuum verpakt met een restwaarde van 2% zuurstof. De zuurstof die er uit wordt gezogen wordt vervangen door koolzuur en stikstof. Koolzuur gaat verkleuring tegen, stikstof remt de bacteriologische ontwikkeling. Vervolgens wordt het geheel luchtdicht gesealed. Het mooie van dit systeem is dat je geen toegevoegde e-nummers zoals conserveermiddelen, anti oxidanten of kleurstoffen hoeft toe te voegen. Zo werkt dat dus. Bel of mail gerust als je nog meer wilt weten. Hrgr. Michiel

  2. Bij ‘mijn’ Jumbo hebben ze de laatste weken niet meer alle vier de gerechten in het assortiment! Jammer, maar ik check altijd eerst je site om een keus te maken voor ik naar de winkel ga en tot op heden zat onze keus er gelukkig steeds wel tussen.
    Gr Mikki

    1. Hi Mikki, goed bezig! Welke Jumbo gaat het om en op welke dag ga je meestal shoppen? We leveren altijd op woensdag. Maar soms gaat het zo hard dat het assortiment v.a. zaterdag niet meer compleet is of zelfs op maandag of dinsdag op. We houden hierover uiteraard contact met de winkels om de juiste balans te vinden tussen zowel het voorkomen van lege schappen aan de ene kant of weggooien aan de andere kant. Hrgr. Michiel

        1. OK, bedankt voor de info. De maaltijden kun je op twee plekken vinden: zowel in het maaltijden koelmeubel als naast de verse Jumbo pizza’s. In principe moeten de maaltijden zeker op donderdag nog er zijn. Anders kun je even vragen naar Lisa op het versplein, zij heeft de maaltijden onder haar hoede. Hrgr. Michiel

  3. Leuk dat deze maaltijd nu ook in Lelystad verkrijgbaar is, had al goede berichten gehoord. Genoten van de spaghetti met tonijn, ga het zeker promoten.

  4. Leuk verhaal. En ik ben het met je eens. Ik zou willen dat supermarkten minder assortiment hadden maar meer kwaliteit. En als een vers produkt dan een keer op is, geeft mij dat juist vertrouwen.

  5. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb bij een supermarkt gewerkt en weet dus hoeveel er wordt weg gegooid. Dat is best veel. Maar de supermarkt wil graag zo veel mogelijk verkopen, dus moeten de schappen altijd vol liggen. Ik ondersteun 100% jullie op=op filosofie. Is iets op, dan kies je gewoon wat anders. Keuze zat.

Laat een antwoord achter aan Michiel Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *