Scharrelvis? Het moet niet gekker worden…

Scharrelvis? Bestaat dat? Terwijl de intensieve veeteelt behoorlijk in het brandpunt van maatschappelijke kritiek staat, lijkt de visvangst te ontsnappen aan deze focus. Maar – helaas voor de consument – heeft inmiddels ook de term intensieve visteelt zijn intrede gedaan. Veel vis, heel veel vis, op een kleine ruimte: dat is vragen om problemen.

Het nadeel van wilde zalm: het is slechts een beperkt aantal maanden per jaar leverbaar. Daarbij, de vraag naar zalm neemt toe. Dat levert schaarste op en hoge prijzen. Dus, de voedingsmiddelenindustrie speelt daar op in met een goedkoop alternatief, de kweekzalm. Vervolgens raakt de consument gewend aan de lage prijs en de schier onuitputtelijke aanvoer op elke dag van het jaar. Het gevolg: zalmboerderijen op zee, in fjorden, bij land inhammen. Met stapels zalm die in no-time doorgroeien naar fileerbare exemplaren. Ondertussen gevoed met ingrediënten om de kleur te beïnvloeden, de weerstand te verhogen en ziektes te onderdrukken. Ofwel, de plofkip van de zee. Andere soorten zijn er al (pangasius, tilapia, garnalen, paling) en meer soorten volgen, nu het prijstechnisch steeds interessanter wordt te kweken. Over de milieu- en dierenwelzijn omstandigheden zal ik het niet hebben, maar ik zou zeggen, kijk eens rond op internet.

Gelukkig is er ook nog ‘scharrelvis’. Ofwel, traditioneel gevangen vis in het wild. Soms met netten gevangen, maar nog mooier, lijngevangen. Bij lijngevangen vis vinden er minder beschadigingen aan het visvlees plaats. En kan men met behulp van diepte bepaling voorkomen dat vissen die nog moeten paaien voortijdig bevist worden.  Een mooi voorbeeld van traditioneel gevangen vis is de zg. ‘Skrei’.  Deze winterkabeljauw wordt gevangen vanuit de Lofoten, bij Noorwegen. Alleen volwassenen exemplaren worden geselecteerd, na ca. 5-7 jaar hebben ze voldoende gewicht bereikt. Door het ijskoude water en het Spartaanse dieet levert dit een stevige visfilet op die puur natuur is. Van midden januari tot en met medio eind maart mag er op Skrei worden gevist.
Voor meer info, klik hier.

skrei

0 comments on “Scharrelvis? Het moet niet gekker worden…Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *