E-nummers, zegen of plaag ?

E-NUMMERS. Over E-nummers is veel te doen. Een E-nummer is een wettelijk toegestane stof die wordt gebruikt om voedingsmiddelen te ‘verbeteren’. Denk aan kleur- geur- en conserveringsstoffen. In onze optiek heeft goede voeding geen verbetering nodig. Wij voegen dan ook geen toegevoegde kunstmatige E-nummers toe aan onze maaltijden en kopen ook geen ingrediënten of grondstoffen in waaraan E-nummers zijn toegevoegd. Belangrijk om te weten: e-nummers zijn vooral ontwikkeld en benoemd om de voedselveiligheid bij massale en fabrieksmatige voedselproductie te waarborgen. Extra belangrijk bij tal van lang houdbare producten die in onze moderne tijd hun intrede hebben gedaan.

Is Michiels Maaltijd van de Week dan helemaal E-nummer vrij? Nee. E-nummers komen namelijk ook voor in natuurlijke ingrediënten zoals de cellulose van banaan (E460), vitamine C in fruit (E300) of zuurstof (E948). Of het beruchte mononatriumglutamaat (E621) dat je van nature ook vindt in bijvoorbeeld verse tomaten.

Heeft u nog vertrouwen in de voedingsbranche?

Zijn alle E-nummers slecht voor je? Nee. Sterker nog, sommige e-nummers leveren daadwerkelijk een bijdrage aan een hoge mate van voedselveiligheid.  Maar de wetenschap is het nog niet eens over alle gevolgen van het gebruik van ‘verbeterende’ e-nummers. En los van de individuele e-nummers is er al helemaal niets bekend over het stapel effect bij inname van meerdere e-nummers tegelijkertijd gedurende langere periode. Daarbij, veel e-nummers mogen dan een natuurlijk broertje hebben, maar worden wel degelijk synthetisch gemaakt. E621 is daar een voorbeeld van. Als natuurlijke grondstof in tomaten te vinden. Maar samen met allerlei andere elementen die samen er voor zorgen dat een tomaat gezond is. Maar haal je alleen E621 uit de tomaat, verhoog je de concentratie en stop je het vervolgens in hoge dosering in bijvoorbeeld chips of lasagne, dan wordt het een ander verhaal.

Heeft u nog vertrouwen in de voedingsbranche? Gekke koeien, salmonella kip, fipronil ei, nitriet groenten, Griekse kaas uit Denemarken, suiker en zout overdaad, lamsshoarma van varkensvlees etc. etc. Het is goed om vertrouwen te houden, maar ook om kritisch te zijn, te controleren en je gezonde verstand te gebruiken. En als de EEG, als strijder voor de voedingsbranche een E-nummer goed keurt, wil dat niet direct zeggen dat je dat in alle gevallen, onder alle omstandigheden, in combinatie met andere e-nummers en in onbeperkte hoeveelheid tot je kunt nemen.

Bij Michiels Maaltijd blijven we gewoon dicht bij ons zelf  en werken we met wat we wel weten: koken met verse ingrediënten, zoveel mogelijk uit eigen regio en eigen seizoen, waarvan we weten dat ze goed, verantwoord, duurzaam, zo diervriendelijk mogelijk en vooral lekker zijn. Daarbij; we hoeven niets lang houdbaar te maken, koken juist kleinschalig en onze maaltijden zijn juist kort houdbaar. En dat proef je. Ook hebben we geen behoefte aan kleur-, geur- of smaakstoffen om onze gerechten te verbeteren. Mooie verse ingrediënten zijn al mooi van zich zelf. En ons team heeft zo veel kunde, kennis en passie dat we geen synthetische hulp nodig hebben om iets lekker te laten smaken.

Conclusie: we zijn niet mordicus tegen e-nummers, het is een vrij land. Maar wij kiezen er voor deze niet toe te voegen. Gewoon, omdat het kan. Daarbij, met onze kleinschalige en verse manier van werken zijn toegevoegde kunstmatige e-nummers ook niet nodig en niet van toegevoegde waarde.

4 comments on “E-nummers, zegen of plaag ?Add yours →

  1. Met alles wat we weten over de ‘foute’ e-nummers in onze voedselketen zou je wel gek zijn om dit in je eten te willen terug zien. Voorkomen is beter dan genezen. Ik kook het liefst zelf, maar bij gebrek aan tijd is jullie maaltijd een prima alternatief.

    1. Beste heer de Graaf, bedankt voor de reactie, zelf koken en af en toe een Michiels Maaltijd lijkt mij een prima combinatie. Nog maaltijd suggesties voor ons? Hrgr. Michiel

  2. Superblij met deze maaltijd die ik koop in Voorthuizen. Gewoon erg lekker, vers en fijn om te weten dat er goed over is nagedacht. Ik kijk alweer uit naar volgende week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *