Smaken verschillen

Als er iets aanleiding geeft tot discussie is het wel smaak. Want wat is lekker?  En hoe beoordeel je dat? Ik ben elke week op zoek naar smaken, structuren en combinaties die ik niet alleen zelf lekker vindt, maar waarmee ik ook graag andere mensen blij maak.

Waar je het wel over eens kunt worden is een meetbaar begrip als ‘vers’.  Ook over de intrinsieke kwaliteit van gebruikte ingrediënten – hoewel rekbaar – kun je het meestal wel eens worden. Maar uiteindelijk kom je uit bij de bereiding, de route die leidt naar smaak. En die route leidt langs tal van keuze momenten die het eindresultaat bepalen. Welke snijdtechniek gebruik je, wel of niet marineren en zo ja, hoe lang? Voeg je zout toe, peper en andere kruiden/specerijen. En in welke hoeveelheid. Maar ook, op welk moment. En dan de garing: slow, snel, heet, matig warm of rauw.

Als je al deze variabelen zou kunnen vatten in een formule kom je uit op vele duizenden varianten van smaak. En dat leidt dus tot discussie. Wat de een lekker vindt, is voor de andere ruimschoots voor verbetering vatbaar. Als voorbeeld: ik was laatst bij een wijnproeverij waar ik een heerlijke – vond ik – wildschotel liet proeven. Ik vroeg tegelijkertijd aan twee bezoekers wat ze er van vonden. Ter linkerzijde: “heerlijk, maar er mag wat meer zout bij”. Ter rechterzijde: “lekker, maar volgende keer wat minder zout”. I rest my case.

Michiel & de ananas Michiel wint.

 

12 comments on “Smaken verschillenAdd yours →

 1. Sinds kort staat jullie maaltijd wekelijks bij ons op het menu. We genieten van de variatie. Laatst spaghetti met rundergehaktballetjes, vorige keer nasi met garnalen: super lekker. We gaan jullie zeker aanbevelen. Eddie & Marian

 2. Deze week moeten wij wegens avonddienst echtgenoot tussen de middag warm eten . Omdat ik nog herstelde ben dachten wij laten wij eens zo’n Michichiel’s maaltijd proberen. Wij kozen voor verse Hollandse asperges. Wat een teleurstelling! De maaltijd bestond voornamelijk uit gekookte mini krieltjes met plakjes ei en ham. Over beide maaltijden verdeeld hadden wij 4 iets grotere stukjes asperges en 11 hele kleine stukjes asperges.Van nauwelijks waarneembaar tot blokjes van maximaal 1 cm doorsnee. M.a.w je hebt niet het idee dat je een asperge maaltijd hebt gegeten. Dat nodigt niet echt uit om weer eens een maaltijd te proberen. Heel jammer, een gemiste kans!

  1. Beste familie Willemsen, bedankt voor de feedback. De asperge maaltijd van totaal ca. 550 gr. voor € 7,45 bestond uit krieltjes, bieslook, zoute roomboter, clean label ham, twee scharreleitjes en verse Hollandse AA asperges. Van deze laatste serveren we er 2½ st, in stukjes gesneden. In zijn totaliteit bedoelen we dit als een gevarieerde maaltijd van voldoende gewicht, met totaal dus zes smakelijke verse ingrediënten die heel goed bij elkaar passen en als totaal waar voor zijn geld biedt. Verwacht u alleen of meer asperges, dan kan ik mij uw reactie voorstellen. Ik heb wel het idee dat in de verpakking goed te zien is wat de maaltijd biedt. Over de smaak en kwaliteit heb ik u niet gehoord, dus ik neem aan dik in orde. Volgende week hebben we een heerlijk gerecht met kipblokjes in asperge roomsaus, geserveerd met spinazie risotto en gele wortel. Als u even laat weten bij welke supermarkt u normaliter boodschappen doet, dan zorg ik dat u deze maaltijd gratis kunt meenemen. Misschien dat u met de juiste verwachting tot een ander oordeel komt. Stuurt u even een mailtje? Bij voorbaat dank, met vrgr. Michiel

 3. Eindelijk een verse maaltijd die niet alleen goed smaakt maar ook nog eens gezond is, super fijn! Aangezien de meeste mensen te vet-zout-zoet eten lijkt het mij een uitdaging om het iedereen naar de zin te maken. Genoten van het draadjesvlees!

  1. Dag Paula, bedankt voor je bericht. Zoals we al schrijven, smaken verschillen. En ook, ‘er is geen kok die naar alle monden kan koken‘. Naast smaak is het minstens zo belangrijk dat men er op kan vertrouwen dat de maaltijd duurzaam bereid is met de beste ingrediënten. Maar, fijn dat je het lekker vond, en hopelijk tot een volgende keer. Hrgr. Michiel

 4. Heb gisteren de Penne Carbonara met champignons en spinazie gegeten en was jammer genoeg niet echt tevreden, want vond er toch weinig smaak aan zitten.
  Weet ook niet zeker of ik nog eens een maaltijd zal proberen.

  1. Beste Robin, bedankt voor de feedback. Smaak is natuurlijk zeer persoonlijk, maar het is altijd jammer om te horen als iemand niet volledig tevreden is. We zijn terughoudend met gebruik van zout en peper, in dit gerecht de meest bepalende smaakmakers. Vooral omdat we veel feedback krijgen om vooral met zout terughoudend te zijn. En om dat zout maar ook peper makkelijk thuis naar smaak kan worden toegevoegd. Bij andere gerechten met een meer uitgesproken smaak hebben we wat meer ruimte om hoog op smaak te koken, o.a. met specerijen/kruiden. Ik hoop dat je nog eens een gerecht wilt proberen en weer wilt laten weten wat je ervaring is. Hrgr. Michiel

 5. Één maaltijd t.w. gebakken zalm in venkel -roomsaus (kan minder) met kriel, boontjes+wortel, gegeten en ben “om”.
  Mijn eerste k+k maaltijd zonder akelige bijsmaak.
  Zoutgehalte niet slecht, men kan er altijd zout aan toevoegen.
  De volgende maaltijd ga ik zeker (kritisch) gebruiken.

  1. Welkom bij Michiels Maaltijd, leuk dat je hebt geproefd en het lekker vond. Voor de toekomst, alle feedback is welkom. Ons enige doel: de best mogelijke maaltijd maken. Hrgr. Michiel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *