Smaken verschillen 2.0

Dit is de tweede column over het fenomeen SMAAK. Er valt namelijk veel te schrijven over wat je proeft.

Toegegeven, ik heb een bepaald belang bij dit onderwerp. Want mijn smaak is de norm voor hoe wij met ons team maaltijden klaar maken. En dan hoop je dat anderen die smaak delen. Ik ben dan ook bovengemiddeld geïnteresseerd in andermans smaakbeleving.

Je ziet het, het woord beleving heb ik aan smaak toegevoegd. Want beleving, ofwel sentiment/gevoel/emotie, bepaalt in sterke mate hoe smaak wordt ervaren.

En om het nog interessanter te maken: onze maaltijden worden doorgaans niet gekozen op basis van smaak of smaakbeleving. Maar om smaakverwachting. Immers, je komt in de supermarkt, ziet een maaltijd en maakt dan een inschatting of je het gerecht zult waarderen.

Tot zover de aanloop naar de kern van mijn betoog.  En die kern is: al onze maaltijden smaken heerlijk. Vind ik. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, de ene maaltijd scoort een 7½, de ander een 10. Het blijft mensenwerk, maar altijd lekker. Vervolgens heeft iedereen daar zijn of haar mening over. Waar we goed naar luisteren. Maar ook goed luisteren is geen garantie voor 100% tevredenheid. Jumbo Supermarkten bijvoorbeeld werkt met een testpanel om te meten of een gemiddelde groep consumenten een maaltijd gemiddeld goed waardeert. Bij een positieve uitkomst haalt de maaltijd het schap. Om daar meermaals hopeloos te falen, omdat de maaltijd niet wordt gewaardeerd. Hoe komt dat?

Smaak wordt bepaald door tal van omgevingsfactoren. Wat ben je gewend, hoe kook je zelf, hoeveel smaak voeg je zelf toe? Soms eenvoudige factoren als zoet, zuur, bitter en zout. Maar vaker complex als structuur, smaakcombinaties en de herinnering aan de stamppot zoals oma die maakte. De waardering van eten is vervolgens vrij zwart/wit, zeker in de social media. Het is of lekker, of niet lekker. Daar tussen zit niet veel ruimte. Want zodra het ook maar een klein beetje niet lekker is, is je beleving grotendeels verdwenen. En daarmee ook je waardering. Zaken als gezond, duurzaam en diervriendelijk blijken dan niet meer te worden meegewogen. Misschien zouden we een derde vorm van waardering kunnen toevoegen:  lekker, niet lekker en anders lekker. Aan sommige dingen moet je wennen. En de moderne consument zou ook moeten afkicken van zout, suiker, vet en smaakversterkers. En weer leren om pure smaken te beleven en te waarderen. Tot we zover zijn: laat maar komen die feedback, opbouwende kritiek, complimenten of klachten. Wees er van verzekerd dat je daarmee bijdraagt aan onze enige ambitie: het maken van de best mogelijke maaltijd. 

16 comments on “Smaken verschillen 2.0Add yours →

 1. Deze week heb ik de ajam ketjap en de zalmmaaltijd gehad. De zalm was super: ruime portie, mooie zalm, lekkere pasta erbij. De ajam ketjap was ook prima, maar heb ik nog wel wat zout en peper bij gedaan, voor mijn smaak wat flauw. Mijn vraag is: kun je de maaltijd ook invriezen? Vgr. Gerrit

  1. Beste Gerrit, bedankt voor je reactie, wordt gewaardeerd. De ajam ketjap gaan we denk ik wat pittiger maken volgende keer. De maaltijden kunnen worden ingevroren. Zie ook ‘bereidingstips’. Hrgr. Michiel

 2. Deze week voor het eerst de maaltijd gegeten, na een proeverij bij AH Voorthuizen. Je proeft dat het vers is. Lekker veel groenten ook. De zomerstamppot was heerlijk, genoeg ook. De nasi met garnalen ook prima, lekkere groenten. De nasi had van mij pittiger gemogen, maar dat heb ik opgelost met een lepeltje sambal. Ik wens jullie veel succes en hoop dat je slaagt in Voorthuizen. Hrgr. Darla

 3. De asperge maaltijd van vorige week was lekker, maar wat weinig asperges. De kip met asperge saus deze week is echt super. Lekker ook met de risotto.

  1. Beste familie van Veen, wat leuk dat u weer reageert naar aanleiding van uw ervaring van vorige week. Goed om te lezen dat u dit gerecht helemaal goed vindt. Hrgr. Michiel

 4. Met veel plezier heb ik genoten van jullie asperge maaltijd. Heerlijke asperges, precies goed bereid. Goede portie ham, lekkere eitjes met zoute boter. De kriel met verse groene kruiden ook prima. Ik kijk al weer uit naar de gerechten van volgende week. Kunnen jullie ook een keer wat doen met mosselen? Vrgr. Mariska

  1. Beste Mariska, bedankt voor de complimenten. De asperge maaltijd wordt wisselend gewaardeerd, dus dit bericht wordt gewaardeerd. Mosselen of andere schelpdieren lenen zich i.v.m. zeer korte houdbaarheid niet voor ons soort maaltijden helaas. Hrgr. Michiel

 5. Hoi, ik heb genoten van jullie asperge maaltijd met die lekkere eitjes met bieslook en zoute boter. Volgende keer misschien wat meer asperges? Hrgr.

  1. Beste familie van Veen, goed om te horen dat het heeft gesmaakt. We hebben al meer reacties gehad op de hoeveelheid asperges. In combinatie met al het andere lekkers is dit qua budget het maximaal haalbare. We gaan kijken hoe we een andere asperge maaltijd kunnen maken die er én goed/voldoende uit ziet maar ook voldoende asperges biedt & ook nog betaalbaar blijft. Bedankt voor de feedback, hrgr. Michiel

   1. Ook ik had vanavond de aspergemaaltijd, maar “volgende keer en beetje meer asperges”” vind ik een understatement, want in mijn maaltijd (THT 4/5/17) zaten welgeteld 2 aspergepunten. Nog geen eens hele asperges; dit was echt nog geen 50 gram. Ik betaal geen 7,50 voor krieltjes, ei en ham, dus voelde me behoorlijk bekocht. Ik snap dat er voor die prijs geen pond asperges verwerkt kunnen worden maar nog geen 50 g is echt bedroevend weinig. U geeft aan dat het niet lukt voor die prijs en aspergemaaltijd aan te bieden, doe het dan niet, dit voelt als volksverlakkerij….. Ik heb uit arremoede maar wat broccoli gekregen van mijn man die de biefburger maaltijd had.. Smaak van de rest was goed maar dit heeft wel even mijn humeur verpest en bevestigd mijn idee dat er in kant en klaar maaltijden, ook in deze goede biologische maaltijden altijd (veel) te weinig groente in is verwerkt…

    1. Beste Saskia, vervelend om te horen, excuses. Er horen 2½ asperge per maaltijd te worden geserveerd, ca. 125 gram. Uit diverse reacties hebben we begrepen dat men dit als te weinig ervaart. Maar jij bent er wel erg bekaaid van afgekomen. In onze andere maaltijden wordt ca. 200-250 gram groenten verwerkt. Ik herken mij niet in jouw woorden als bekocht en volksverlakkerij. Want dat zou duiden op opzettelijk handelen. Maar fouten of foute inschattingen, dat kan gebeuren. En die lossen we op. Ik stuur je daarom nog een e-mail. Fijn om te lezen dat alles wel goed heeft gesmaakt en zeer bedankt voor de feedback. Hrgr. Michiel

 6. Ik ben een trouwe ‘fan’ van jullie maaltijden. Van de week genoten van de vis en van de pasta met pastrami. Ik had wel een vraagje over de pastrami, die zag er wat verkleurd uit, is dat wel goed? Vrgr. Megan

  1. Hi Megan, bedankt voor je reactie. De pastrami is clean label rundvlees, dus onbehandeld vlees. Dus zonder kleurstoffen, anti oxidanten of zg. kleurzout (colorozo). Met name dit laatste wordt in nagenoeg alle vleeswaren gebruikt om het natuurlijke verkleuringsproces van vleeswaren te beïnvloeden. De werkzame stof is nitriet, reden voor ons om het niet te gebruiken. Met het vlees is verder niets mis, maar de kleur is inderdaad niet wat je gewend bent. Maar, wij willen uiteraard dat de maaltijden er voor iedereen goed uit zien, dus met de pastrami gaan we in de toekomst op een andere manier werken. Bel of mail gerust als je nog vragen hebt. Hrgr. Michiel

 7. Vergeet niet de volksaard. Nederland is nou eenmaal niet een land waar kwaliteit van eten / boodschappen hoog in het vaandel wordt gehouden (als je het vergelijkt met bijv. België, Frankrijk, Spanje, Italië). Ik zou vooral mikken op veel & goedkoop.

  1. Dag Rinus, onze ambitie is om de best mogelijke maaltijd te maken. Onze ervaring in de supermarkt is dat een bepaalde groep klanten daar zeker naar op zoek is. Maar, toegegeven, de Veluwe is niet de Franse rivièra! 🙂 Hrgr. Michiel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *