‘Kant en klaar’; daar ben ik nog niet aan toe. 2.0

Vorige week hebben we onze maaltijd gepromoot op een beurs in Nunspeet. En werd dit item weer actueel. Maar, eerst even iets verduidelijken: wat is eigenlijk ‘kant en klaar‘? Ik weet uiteraard het antwoord. Het verwijst naar de alom bekende supermarkt maaltijden die je alleen nog warm hoeft te maken. Hoewel in zijn soort een prima keuze zijn het over het algemeen wel massaal bereide landelijk verkrijgbare fabrieksmaaltijden die qua voedingswaarden, e-nummers, duurzaamheid, lokale ingrediënten, zout, vet, suiker, portie en smaak het een en ander uit te leggen hebben. Daarbij door de conserveringsmiddelen en methoden lang houdbaar.

Michiels Maaltijd is in die zin geen ‘kant en klaar’ maaltijd. Liever noemen we ons een ‘verse maaltijd’. Want, de maaltijd is kleinschalig bereid, alleen in onze eigen omgeving verkrijgbaar,  met lokale duurzame ingrediënten uit het seizoen, beperkt in zout, zonder toegevoegde suiker, zonder toegevoegde e-nummers, boordevol smaak en een ruime portie.  Daarbij zonder conserveringsmiddelen, ofwel kort houdbaar. U begrijpt, ik ben er een beetje klaar mee als onze maaltijd wordt vergeleken met ‘kant en klaar’. 

Terug naar de titel: ik begrijp wat u bedoelt. U kookt alles thuis zelf. Wij juichen dat overigens toe, het is heerlijk om zelf te koken. Maar in de praktijk maken we in een modern huishouden natuurlijk gebruik van tal van ‘kant en klare’ producten. Zoals brood, gebak, koekjes, bouillonblokjes, gemalen koffie, soep uit blik en zak, sausjes uit pak, voorgegaarde vleessoorten, vers belegde pizza’s en voorgesneden groenten.  En in veel gezinnen is Thuis bezorgd of afgehaald (pizza, frites, shoarma, spare ribs etc.) een veel geziene gast.

Onze verse maaltijd tapt uit een ander vaatje: wij maken gebruik van lokale duurzame en waar mogelijk biologische ingrediënten. Sauzen maken we zelf: o.a. van verse groenten, specerijen, kruiden, room en zelf gemaakte bouillon. Dat geldt ook voor de Indische boemboes, zelf gemaakt. Verder goed om te weten: wat bij ons dagelijks de keuken binnenkomt, wordt meteen dezelfde dag verwerkt en ligt niet dagen in de koeling. Dus optimaal behoud van de voedingswaarde.

Kortom, ik denk zeker wel dat u zo af en toe, toe bent aan een vers gerecht van Michiels Maaltijd. Niet omdat u niet kunt of wilt koken. Of er niet aan toe bent.  Maar omdat het een heerlijk verwen moment is dat u is gegund. En dat minstens zo gezond, vers en lekker is (en misschien wel meer) als wanneer u zelf kookt. En eigenlijk toch al past in een gebruikelijk eet patroon. Graag tot ziens in de supermarkt, het maaltijden vak.

2 comments on “‘Kant en klaar’; daar ben ik nog niet aan toe. 2.0Add yours →

  1. Beste heer, vorige week heb ik u gesproken op de beurs die u hierboven vermeld. En inmiddels een maaltijd geprobeerd. Ik moet u complimenteren. De inhoud heeft mijn meer dan positief verrast. En is beduidend beter dan wat ik tot op heden aan huis krijg geleverd. Met een welgemeende groet, Arend van de Ridder.

    1. Beste heer de Ridder, bedankt voor uw bericht en fijn om te horen dat u zo positief bent. Ik hoop dat u de maaltijd met enige regelmaat zult afhalen bij één van onze supermarkpartners. Hrgr. Michiel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *