Ik eet alleen vers.

Vandaag werd ik geïnspireerd door een reactie op facebook. Deze luidde: “Vers, thuis kook je vers”. (of woorden van gelijke strekking) Als opmerking bij een video van Michiels Maaltijd met de ondertiteling ‘vers, lokaal en heerlijk’.

Dit deed mij beseffen dat vers een breed begrip is en niet voor iedereen dezelfde uitgangspunten heeft. De algemeen aanvaarde en beschreven betekenis van vers is: nieuw, pas gemaakt, niet ingeblikt of bevroren. Maar je zou hieraan kunnen toevoegen dat vers bereid hoort bij direct geserveerd. Ofwel direct uit de pan op je bord, dat is vers. Of toch niet?

Want hoe koken wij eigenlijk in Nederland? En waar komen onze ingrediënten vandaan? De gemiddelde Nederlander doet zijn boodschappen bij de supermarkt. Dat is praktisch, eenvoudig en er is veel keuze. En gemak dient de mens. Blijkt uit alle voorgesneden, voorverpakte en toebereide ingrediënten. De pakjes, zakjes, blikjes, potjes en glazen zijn legio. Daar is overigens niets mis mee, het is het antwoord van de markt op de vraag uit de markt. Mede ingegeven door de grote aantallen mensen op aarde die te eten moeten worden gegeven.

Terug naar de vraag, hoe vers is vers? Groenten komt uit de hele wereld via lange aanvoerlijnen naar Nederland, fruit idem dito. Vlees en vis kent vaak een bewerking om de houdbaarheid en kleur zo te beïnvloeden dat de consument – u dus – het er nog aantrekkelijk uit vindt zien. Het arsenaal aan e-nummers doet voor kleur, geur, structuur en houdbaarheid de rest. Dus, tenzij je zelf een moestuin hebt, boomgaard, visvijver, een eigen stal en een kippenren, is het begrip vers relatief.

Voor mij is vers: niet geconserveerd (dus geen conserveermiddelen, kleurstoffen e.d.) niet ingevroren, producten uit eigen omgeving en uit het seizoen, bereid in eigen keuken, zonder ongewenste toevoegingen (diverse e-nummers), bereid rekening houdend met mens, milieu en dier. Dat is dus de manier waarop wij bij Michiels Maaltijd van de Week koken.

En door extreem hygiënisch te werken, de gerechten super snel terug te koelen (van kooktemperatuur tot 2 graden celcius in minder dan een uur) en vervolgens vacuüm te verpakken houden we ze gekoeld vers gedurende een week. Zonder enig smaak, kleur of structuur verlies en met maximale voedselveiligheid. Tel daar bij op de kwaliteit van onze basisingrediënten gekoppeld aan onze kernwaarden. Dan durf ik te stellen dat mijn definitie van vers, een verser product oplevert dan wanneer je thuis kookt zoals de gemiddelde supermarkt consument dat doet. Maar, ’the proof of the pudding is in the eating’ dus ga vooral onze maaltijd eens proeven voor een eigen oordeel.

3 comments on “Ik eet alleen vers.Add yours →

  1. Hi Michiel, we hebben elkaar gesproken bij de Jumbo in Leusden. Ik had je beloofd een reactie te geven na het proeven van jullie maaltijden. In het kort, ik ben zeer tevreden. Zelf had ik de runderribvlees; echt uitstekend klaar gemaakt, met lekkere garnituren. Mijn vrouw had de nasi goreng met saté balletjes: ook dit viel zeer in de smaak en zeer royale portie. Normaal kopen we nooit dit soort maaltijden in de supermarkt, maar jouw gerechten zijn echt een ander verhaal. Complimenten, we gaan dit zeker vaker doen. Hrgr. Erik – Leusden

  2. Michiel, bedankt voor je reactie. Ik las ook meteen dit stukje. Vers betekent ook ‘niet bedorven’. Dus ook groente uit blik is vers. Ik heb zelf een voedingstechnische achtergrond en kan beamen dat wat mensen als ‘vers’ ervaren niet zo vers is al men zou hopen. Dus ‘jouw vers’ is minstens zo vers als ’thuis vers’. Het smaakt mij in ieder geval uitstekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *