Bereidingstips

Michiels Maaltijd van de Week is een vers bereide maaltijd die u thuis warm maakt. Hieronder enkele tips op basis van de meest gestelde vragen over hoe u dat doet.

Bewaar de maaltijd koel. 
Het is vers en dat willen we graag zo houden. Dus thuis meteen de koeling in. De t.h.t. datum kunt u vinden op het etiket aan de voorzijde.

Invriezen kan.
U kunt de maaltijd invriezen t/m de t.h.t. datum. Wij adviseren u om de maaltijd dan binnen 3 maanden alsnog te consumeren. Daar wordt uw gerecht niet slechter van. Maar ook niet altijd beter. Bij het invriezen van gerechten verliest u iets aan structuur en voedingswaarde. Belangrijk is ook het ontdooien: het liefst 24 uur in de koeling. Na ontdooien niet nogmaals invriezen.

Verwarmen.
De bereidingsindicatie staat achterop de verpakking. De maaltijd maakt u het makkelijkste warm in de magnetron. (zie ook onder: ‘de magnetron discussie’) Dit duurt gemiddeld bij 800 watt ca. 6 minuten. Maar het verschilt per maaltijd en per magnetron. Dus tussentijds even checken. Heeft uw magnetron een andere wattage, dan gelden onderstaande indicaties:

600 watt = 7½ minuut.
700 watt = 6¾ minuut.
900 watt = 5¼ minuut.
1000 watt = 4½ minuut.

Roer indien mogelijk het gerecht even door na verhitting. Het kan geen kwaad om indien gewenst de maaltijd dan nog een paar minuten in de magnetron te plaatsen. Bovenstaande tijden gelden per maaltijd. Dus twee maaltijden is dubbele tijd, etc. NB: wij zijn geen fan van het verhitten in de magnetron van bevroren maaltijden. Altijd eerst ontdooien. (zie ook ‘invriezen kan’.)

Heeft u een drukloze stoomoven? Dan kunt u de gesloten verpakking zonder in te prikken zo in de stoomoven zetten op 100ºC. gedurende ca. 25 minuten.

In een reguliere oven (onder & bovenwarmte of hete lucht) kunt u de maaltijd ook verwarmen, bij max. 110ºC.  Verwijder het folie en plaats het gerecht in de oven gedurende ca. 30 minuten. Eventueel aluminium folie er over heen leggen om uitdrogen te voorkomen. Wat ook kan: de gerechten over scheppen in een ovenschaal (keramisch/glas), afdekken met aluminium folie en vervolgens ca. 15 minuten verhitten op 160ºC.

Op het fornuis gaat ook prima. Verdeel de gerechten over een aantal kleine anti-aanbak pannen, deksel er op en verhit op laag vuur, af en toe roeren. Alles in één pan verhitten – bijvoorbeeld bij pasta of nasi – gaat ook prima.

Maakt u twee dagen gebruik van dezelfde maaltijd? Maak dan de helft warm en bewaar de andere helft koel. Heeft u van een reeds verhitte maaltijd iets over? Zet deze dan onafgedekt in de koeling tot het gerecht koud is. Dan afdekken en binnen 36 uur weer verhitten en consumeren.

‘De magnetron discussie’.
Als iets de gemoederen verhit dan is het wel de magnetron. Is voeding uit de magnetron nu gezond of niet? Voorop gesteld, ik ben geen wetenschapper en heb ook geen aandelen in Philips. Ik ben wel bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat met voeding te maken heeft. En doe on- en off line veel research naar ‘fabels en feiten’.

Om te beginnen: de magnetron is een wereldwijd goedgekeurd apparaat om eten te bereiden. Dus de Hollandse Voedsel en waren autoriteit, de Duitse keuringsdienst en de Amerikaanse FDA (om er maar drie te noemen) vinden het een prima ding. Maar dat vinden ze ook van alle E-nummers, dus die mening behoeft nader onderzoek.  Anderzijds, er is blijkbaar geen overtuigend causaal verband tussen het gebruik van de magnetron enerzijds en gezondheidsproblemen anderzijds. Was dat wel het geval, dan hadden de genoemde diensten al lang ingegrepen.

Er wordt over van alles gediscussieerd. Maar laten we het bij een magnetron specifiek argument houden. Tegenstanders benoemen over het algemeen de straling als grootste euvel. Deze straling vernietigt de cel structuur van je voeding en daarmee de voedingswaarde. Althans, dat is de stelling. Dat komt vooral door over verhitting om niet alleen de water en vet houdende moleculen te verhitten, maar ook door indirecte verhitting de andere cellen. Die niet of minder goed reageren op straling. (NB: je radio, televisie en schermlamp geven ook straling af)

Waar het naar mijn mening om gaat zijn twee dingen. 1) het juiste gebruik. Ontdooien doe je conform de HACCP regelgeving het liefst op langzame wijze door een product bijvoorbeeld 24 uur te laten ontdooien in de koeling. Ontdooien in de magnetron met een kokend centrum en koude buitenzijde lijkt mij geen juist gebruik. Ook een maaltijd tot kooktemperatuur (100ºC. +) verhitten is niet handig. Ten slotte, net zoals in een pan, roer je door de te verwarmen maaltijden heen om de hitte gelijkmatig te verdelen.  Doe je dat in een pan niet,  dan verbrandt de boel. In de magnetron is dat vergelijkbaar.  2) Een goed vertrekpunt. Een slechte maaltijd wordt in de magnetron niet beter. Dus een massaal bereide fabrieksmaaltijd uit de diepvries die zo de magnetron in verdwijnt, dan zul je weinig voedingswaarde aan beleven. Dat geldt ook voor een portie friet met bamischijf. Een door je zelf bereide maaltijd waarvan je de volgende dag de ‘restjes’ in de magnetron opwarmt, niks mis mee. Een maaltijd van Michiel wordt gemaakt van hand gesneden groenten uit de eigen regio en eigen seizoen: het vlees of de vis is duurzaam dan wel biologisch: we gebruiken geen toegevoegde kunstmatige e-nummers: we maken alles zelf conform zeer strenge hygiëne regels: ofwel het vertrekpunt is zeer hoogwaardig. Vaak op een hoger niveau dan je thuis kunt bereiken. Verwarm je maaltijd (zie ook: het juiste gebruik) in de magnetron, dan is het resultaat een warme, hoogwaardige maaltijd.