Onze missie: de best mogelijke maaltijd maken.

In maart 2015 zijn we begonnen met Michiels Maaltijd van de Week. Vanuit onze passie om mensen te inspireren met eerlijke ingrediënten en pure smaken. Na een pilot van een aantal maanden bij Jumbo Nunspeet zijn we vanaf september 2015 begonnen om meer mensen in de regio blij te maken met heerlijke maaltijden. (zie onderaan deze column onze visie op e-nummers)

Ondertussen zijn we veel in gesprek met de mensen in onze klankbordgroep. Vrienden, familie, supermarkt experts, zakelijke relaties, collega’s. Het gaat vaak over inspiratie, foodtrends, innovatie. En – vooral de zakelijke relaties – willen altijd weten in welke mate ons product ‘schaalbaar’ is. Schaalbaar is business jargon voor hoe je meer maaltijden kunt maken zodat je winst exponentieel groeit.

Schaalbaar? Natuurlijk, we zijn een bedrijf, er moet winst worden gemaakt om je passie en missie te kunnen blijven delen met je culinaire fans. Maar schaalbaar? Dat is geen doel op zich, maar een neven effect. Ons doel is de best mogelijke maaltijd maken binnen ons segment. Zeg maar binnen de prijs die de lokale consument bereid is te betalen. Als we dat elke dag, elke week en elke maand goed doen, dan zal blijken hoeveel mensen van onze maaltijden willen genieten. En op enig moment zal dan ook blijken wat de grens is van hoeveel maaltijden we kunnen maken die nog aan onze eigen kwaliteitscriteria voldoen. Want lekker eten versus volume, dat schuurt. Je kunt niet ongestraft duizenden maaltijden willen maken en denken dat je dan nog de beste maaltijd maakt. Niets ten nadele van de doorsnee maaltijden die ik aantref in het supermarktschap, maar die zijn overwegend wel schaalbaar. Vergelijk het met een sterren restaurant (wat wij overigens niet zijn) ten opzichte van een all-you-can eat wok restaurant. Wil je op sterren niveau de beste maaltijd maken, dan kan dat maar met 40 tot 50 gasten per avond. All-you-can eat wokken is alleen gelimiteerd door hoe groot je je pand kunt bouwen. Het verschil moge duidelijk zijn.

Dus: we gaan niet voor schaalbaar eten ,maar voor zo goed mogelijk eten. En hopen daar net zo veel mensen mee blij te kunnen maken als onze kwaliteitsgedachte toe laat. Wat daarna komt? Dat zou groei door middel van partnership kunnen zijn, het delen van kennis. Ik zou zeggen, partners, kom maar op.

E-NUMMERS. Over E-nummers is veel te doen. Een E-nummer is een wettelijk toegestane stof die wordt gebruikt om voedingsmiddelen te ‘verbeteren’. Denk aan kleur- geur- en conserveringsstoffen. In onze optiek heeft goede voeding geen verbetering nodig. Wij voegen dan ook geen E-nummers toe aan onze maaltijden en kopen ook geen ingrediënten of grondstoffen in waaraan E-nummers zijn toegevoegd. Belangrijk om te weten: e-nummers zijn vooral ontwikkeld en benoemd om de voedselveiligheid bij massale en fabrieksmatige voedselproductie te waarborgen. Extra belangrijk bij tal van lang houdbare producten die in onze moderne tijd hun intrede hebben gedaan.

Is Michiels Maaltijd van de Week dan helemaal E-nummer vrij? Nee. E-nummers komen namelijk ook voor in natuurlijke ingrediënten zoals de cellulose van banaan (E460), vitamine C in fruit (E300) of zuurstof (E948). Zijn alle E-nummers slecht voor je? Nee. Sterker nog, sommige e-nummers leveren daadwerkelijk een bijdrage aan een hoge mate van voedselveiligheid.  Maar de wetenschap is het nog niet eens over alle gevolgen van het gebruik van ‘verbeterende’ e-nummers. En los van de individuele e-nummers is er al helemaal niets bekend over het stapel effect bij inname van meerdere e-nummers tegelijkertijd gedurende langere periode.

Bij Michiels Maaltijd blijven we gewoon dicht bij ons zelf  en werken we met wat we wel weten: koken met verse ingrediënten, zoveel mogelijk uit eigen regio en eigen seizoen, waarvan we weten dat ze goed, verantwoord, duurzaam, zo diervriendelijk mogelijk en vooral lekker zijn. Daarbij; we hoeven niets lang houdbaar te maken, koken juist kleinschalig en onze maaltijden zijn juist kort houdbaar. En dat proef je. Ook hebben we geen behoefte aan kleur-, geur- of smaakstoffen om onze gerechten te verbeteren. Mooie verse ingrediënten zijn al mooi van zich zelf. En ons team heeft zo veel kunde, kennis en passie dat we geen synthetische hulp nodig hebben om iets lekker te laten smaken.

Conclusie: we zijn niet mordicus tegen e-nummers, het is een vrij land. Maar wij kiezen er voor deze niet toe te voegen. Gewoon, omdat het kan. Daarbij, met onze kleinschalige en verse manier van werken zijn e-nummers ook niet nodig en niet van toegevoegde waarde.

12 comments on “Onze missie: de best mogelijke maaltijd maken.Add yours →

 1. In een wereld van groot-groter-grootst hoop ik van harte dat jullie deze ambitie vol kunnen houden. Klein is fijn! En dan kan ik in jullie maaltijd echt proeven.

 2. Hoezeer ik jullie ook aanraad om niet teveel en te snel te willen groeien, als dat betekent dat dan de kwaliteit minder zal worden. Toch zou ik het heel fijn vinden als deze maaltijden ook in kampen of ijsselmuiden te krijgen zouden zijn.

  1. Dag Janine, bedankt voor je mail. Ons doel is de best mogelijke maaltijd maken, niet zo veel mogelijk maaltijden. Kampen e.o. zit nog niet in de planning, maar wie weet in 2017. We zijn net gestart in Dronten en gaan ook nog naar Lelystad. Voor jou dichtsbijzijnd is Elburg. Hrgr. Michiel

 3. Zojuist genoten van IJsselvallei biefburger (biologisch), met gebakken ui en champignons. Zeezout aardappeltjes en prei gratin.
  En met genoten bedoel ik genieten in de ware zin des woord want wie zou durven denken dat een voorverpakte maaltijd van zo’n uitstekende kwaliteit kan zijn!
  Dit product is een prestatie op zich, bovendien een uitkomst voor als je laat thuis komt, je vrouw tot ergens rond dat tijdstip moet werken (of je man natuurlijk), voor de alleenstaande die nadat hij getrouwd is bijna heimwee zou kunnen krijgen aan zijn eerdere eenzame status dankzij deze overheerlijke maaltijden.
  Hulde aan de initiatiefnemers en producenten en nu maar hopen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft door een gepaste kleinschaligheid.

  Franklin Behrens

  1. Beste Franklin, bedankt voor je vriendelijke mail en de mooie complimenten. Dit soort reacties is voor ons een extra motivitatie om op de ingeslagen weg verder te gaan. Hrgr. Michiel

 4. Naar aanleiding van de publicatie in de Stentor heb ik meteen een 2-tal maaltijden geprobeer via Plus Dee te Putten. Deze waren werkelijk uitstekend en zal ik met regelmaat gaan gebruiken.

 5. Wat ons betreft is dat gelukt! Sinds kort halen we jullie maaltijden bij onze Jumbo in Vathorst en alle maaltijden tot nu toe vallen bij ons in de smaak. Echt een uitkomst.

 6. Laatst genoten van jullie maaltijd, echt uitkomst voor overwerkers. Ik zou wel graag wat meer groenten zien, maar verder heerlijk. Gaan jullie ook een keer wat met tofu doen?

  1. Hi Els, leuk om te horen, thanks. Houd zelf wel van tofu, maar ben bang dat daar weinig liefhebbers voor zijn. Ik houd het wel in gedachten. Hrgr. Michiel

 7. Ga vooral zo door en laat je niet verleiden om jullie maaltijd landelijk te gaan aanbieden. Juist doordat je klein blijft en in je eigen omgeving levert is deze maaltijd gewoon vele malen beter dan de fabrieksmaaltijden die je overal vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *