Vlees noch vis.

We eten met z’n allen behoorlijk wat vlees. Vis volgt in kleinere percentages, maar in absolute kilo’s toch nog een formidabel getal. Wist je dat als wij Nederlanders op jaarbasis 1 kilo minder vlees eten, dit ca. 80.000 varkens en 1 miljoen kippen scheelt? (Bron: www. wakkerdier.nl) Gemiddeld wordt er nu per hoofd van de bevolking ca. 75 kilo vlees verorbert. Vermenigvuldig dat met ons inwonersaantal en je krijgt een duizelingwekkend cijfer. Overigens, 75 kilo gedeeld door 365 dagen is ongeveer 200 gram per dag. (NB: we eten slechts ca. 3,6 kilo vis per jaar)

Volgens het voedingscentrum is 500 gram vlees per week al meer dan voldoende. Althans, als onderdeel van een gezond en evenwichtig eetpatroon.

In innovatieve voedingskringen wordt een 80/20 ratio gepromoot. 80% groente/plantaardig, 20% eiwit/dierlijk. Maar mainstream Nederland is daar zeker nog niet aan toe. Dat brengt ons in een ethische spagaat. Want, Michiels Maaltijd wil duurzaam werken. En het produceren van vlees kost de maatschappij enorm veel. Veel water, veel CO2. Om maar niet te praten over andere effecten en zaken als dierenwelzijn. Dus het liefst zouden we minder vlees in een maaltijd verwerken om alle genoemde redenen. Plus dat het gezonder is om minder vlees te eten. Maar zodra we minder dan 90 gram bereid vlees in een maaltijd verwerken (rauw ca. 120 gram) dan zijn de reacties net zo mals als een rundernek. De vegetarische verse maaltijden die we maken blijken in de verkoop een klein onderdeel.

Dus sluiten we een compromis. We serveren net genoeg vlees (& vis) om onze relaties blij te maken, één van onze belangrijkste doelen. Maar zeker niet meer. En het vlees dat we gebruiken is duurzaam en – relatief – diervriendelijk. Bijvoorbeeld biologisch, scharrel, beter leven, MSC, ASC of clean label. Ik ben benieuwd hoe we er over een jaar voor staan. En wat jij vindt, de fan van onze maaltijden. Dus gebruik je mogelijkheid om te reageren, we waarderen je mening en je kunt ons helpen om aan onze algemene doelstelling te werken: voor jou de best mogelijke maaltijd maken. 

6 comments on “Vlees noch vis.Add yours →

  1. Gisteren de marokkaanse rijst gegeten, erg lekker! Wat ik alleen jammer vind is dat er niet duidelijk op vermeld staat dat het een vegetarische maaltijd is. Mijn advies zou zijn een duidelijke V op de verpakking. Nu is het goed kijken naar de ingredienten om er zeker van te zijn dat het een vleesloze maaltijd is.
    Vriendelijke groet, Addy

    1. Hi Addy, bedankt voor je feedback en fijn dat de maaltijd heeft gesmaakt. Vorig jaar hadden we dat duidelijk aangegeven en kregen toen van enkele trouwe vegetarische klanten de reactie ‘waarom moet dat vegetarisch er op staan’. Er staat toch ook geen ‘vleesmaaltijd’ op de andere gerechten.. Iets van gelijke monniken e.d. Maar goed om dit tegengeluid te horen, ik neem het zeker in overweging. Hrgr. Michiel (deze week vegetarische nasi rames 🙂 )

  2. De meeste maaltijden die ik koop bij de supermarkt hebben maar een paar stukjes vlees, echt veel te weinig. Gelukkig zijn jullie wat royaler met vlees of vis. Maar als ik zelf kook, eet ik toch echt meer vlees.

    1. Hi Jacob, bedankt voor je reactie, we proberen om zowel binnen budget als duurzaamheid het maximale te bieden. Leuk dat je onze maaltijden koopt! Hrgr. Michiel

  3. Wat mij betreft zijn jullie maaltijden qua vlees precies goed. Het gaat mij toch vooral om de smaak en het gezonde aspect. Goed bezig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *