La storia dello Timpano.

Ofwel, het verhaal over het meest mythische en legendarische gerecht uit de Italiaanse keuken. Hoewel, Italiaans…

‘il Timpano’. (of Timballo). Naar verluidt gaat het recept terug tot de tijden van Catharina di Medici, 16e eeuw. Deze powerlady avant la lettre heeft haar culturele en culinaire stempel gedrukt op de 16e eeuw als geen andere vrouw.  Met haar Italiaanse gevolg vertoefde zij aan het Franse hof, als gemalin van Hendrik II. Het gerecht is dan ook genoemd naar het Franse woord ’timbale’ ofwel grote keramische ovenschaal. Omdat de Franse keuken in die tijden nog verre van verfijnd was en de Italiaanse keuken al wel, had Catharina haar eigen koksbrigade meegenomen, aangevoerd door ‘il capo della cuccina’ de heer Popelini. Een koksmaatje bij Popelini was Francois-Pierre de la Varenne, erkend stamvader van een reeks chefkoks. Vatel, Carème, Dugléré, Escoffier, Bocuse, Ducasse. Et voilá, zelfs in de 21e eeuw zijn we nog erkenning verschuldigd aan de Medici familie.  De invloed van Catharina strekt zich uit tot haar achter-achter kleinkind…Lodewijk de XIIII, de primaire aanstichter van de huidige Westerse keuken.  De Fransen zullen het ontkennen, maar zonder Florentijnse Catharina zou de Franse keuken zich niet hebben ontwikkeld zoals we deze nu waarderen. Maar dat terzijde, terug naar ‘il Timpano’. Zie ook https://youtu.be/B4lZcEY4nII

Il Timpano, only for the brave. Moedige chefkoks wel te verstaan, want moeilijk, bewerkelijk en risicovol om te maken. Maar heb je geduld, liefde en goede ingrediënten in ruime mate beschikbaar dan wordt je beloond met een huwelijk van smaken die het leven viert. Zoals te doen gebruikelijk kent elke regio haar eigen interpretatie van de timbaal vormige pasta taart. Maar altijd: rijk gevuld met pasta, vlees, ei, tomaat, kruiden.

Mijn vertaling van dit droomgerecht is in de week van 11 januari 2016 te proeven bij onze supermarkt partners.

2 comments on “La storia dello Timpano.Add yours →

  1. Zo, alleen al het verhaal maakt nieuwsgierig naar dit gerecht. Ik heb ook meteen het filmpje gekeken. Gaaf! Ik kom volgende week zeker proeven. Deze week de bobotie gehad. Lekkerrrr!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *